Ve Středočeském kraji pokračoval po skočení podzimní části sezony projekt pro mladší dorostence, který vyvrcholí jarním republikovým Memoriálem Josefa Šurala. V sobotu se utkaly okresní výběry ročníků 2005 a 2006 v Příbrami. Hrálo se na hřišti Spartaku a FK. Celou akci organizoval Grassroots trenér mládeže OFS Příbram Miroslav Bodnár.

 

Vznik tohoto projektu pro mladší dorostence má jasný cíl. Udržet mladé hráče u fotbalu. „Chceme kluky motivovat i v tomto věku, jelikož „úmrtnost“ a odchod z prostředí fotbalu je častý. Kluci velmi často také hrají ve čtyřleté kategorii U19 a ne vždy to pro ně může být komfortní. Tento projekt nabízí právě klukům okresních soutěží možnost mít další trénink navíc, potkat se se stejně starými kluky na okrese a zároveň se účastnit zápasů a turnajů,“ řekl Grassroots trenér mládeže Prahy – západ Jakub Kowolowski, který měl na turnaji svůj tým a popsal situaci ve Středočeském kraji: „U nás v kraji je tato činnost a aktivita hodně o GTM trenérech a vedení OFS, kteří zajišťují organizačně tyto tréninky. Na podzim každý okres stihl různý počet tréninků, některé okresy si zahrály i zápas mezi sebou.“

Okresní výběry tvoří hráči maximálně do úrovně krajského přeboru. Prvního měření sil ve Středních Čechách se mělo zúčastnit devět okresních výběrů, nakonec jich bylo v Příbrami pouze sedm. Sobotní turnaj O pohár předsedy ČUS vyhráli nakonec mladší dorostenci z OFS Příbram.

„Já osobně hodnotím rozjezd tohoto projektu velmi pozitivně, zapojilo se hodně okresů. U nás je hned v několika týmech na Praze – západ velký zájem. A to jak u hráčů, tak i u trenérů. Je to skvělá šance, jak nejen udržet hráče ročníku 2006 a 2005 u fotbalu a sportu jako takového, ale i trenéry v klubech, kteří hrají okresní soutěž a účastní těchto výběrů dorostenců U17,“ uvědomuje si Kowolowski.

Jeho Praha – západ skončila na třetím místě (na snímku) a měla na turnaji šestnáct hráčů, kteří nasbírali několika zápasy nové zkušenosti, všichni nahráli velmi podobnou minutáž a měli možnost spolupracovat a hrát s jinými kluky z okresu. „Naši trenéři zhodnotili, že předváděná hra měla dravost, odvahu hrát a přinesla hodně zajímavých řešení v útočné fázi, které se nesly v jednoduchosti a přímočarosti,“ konstatoval GTM Prahy – západ.

Na jaře se uskuteční ještě jedno měření sil mezi okresy a následně budou z těchto týmů vybráni fotbalisté do středočeského krajského výběru, který se zúčastní celostátního Memoriálu Josefa Šurala pod hlavičkou FAČR.

Zdroj: stredoceskyfotbal.cz