Od čtvrtka 10. září 2020 začínají platit opět plošná pravidla pro nošení roušek ve všech vnitřních prostorách bez ohledu na počet osob. Výjimka zůstává pro sportovce nebo cvičící osoby v době tréninku, cvičení, zápasu a soutěže – obdobně jsou nošení roušek ušetřeni i návštěvníci bazénů a koupališť.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo dnes, 9. září 2020, nové mimořádné opatření Č. j.: MZDR 15757/2020-33. To všem osobám s účinností ode dne 10. září 2020 do odvolání zakazuje pohyb a pobyt bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, ve všech vnitřních prostorech staveb mimo bydliště a v prostředcích veřejné dopravy.

Nařízení se nevztahuje na sportovce v době tréninku, stejně tak cvičící osoby v průběhu cvičení, zápasu, soutěže apod. Výjimku také mají osoby v prostorech vnitřních umělých koupališť, kterými jsou plavecký bazén, koupelový bazén, bazén pro kojence a batolata a brouzdaliště, lázeňských a léčebných bazénů a saun.

Opatřením se nijak navíc neomezuje počet osob na hromadných akcích, nadále platí nařízení MZDR 20588/2020-15 ze dne 31.8.2020, které stanovuje limit účasti ve stejný čas na 1 000 osob, koná-li se akce převážně ve venkovních prostorech, nebo 500 osob, koná-li se akce převážně ve vnitřních prostorech staveb. Stejně tak zůstává možnost vytvoření více sektorů s rozličnými pravidly pro velikost a umístění daných prostor.

Zdroj: PTU Praha