Po více než čtyřech letech jsou Česká unie sportu, její předseda Miroslav Jansta a generální sekretář Jan Boháč nepravomocně očištěni od všech obvinění. V pátek vynesl Městský soud v Praze verdikty, největší sportovní spolek společně s oběma jejími zástupci zprostil obžaloby v celém rozsahu. Potvrdilo se tak, že veškeré počínání ČUS bylo v souladu s právem. „Důkazy u soudu potvrdily, že naše jednání nebylo protizákonné a žaloba vůbec neměla být podána,“ prohlásil Miroslav Jansta, předseda ČUS.

Obvinění České unie sportu a jejích představitelů padlo v červnu roku 2017 a týkalo se rozdělování peněz z dotačního neinvestičního Programu III pro činnost sportovních organizací, který tehdy vypsalo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Podle státního zástupce představitelé ČUS, byť jako členové Národní rady pro sport nebo expertní hodnotící komise, nebyli oprávněni vstupovat do běžícího dotačního řízení a bylo jim kladeno za vinu mimo jiné zjednání výhody v rámci veřejné soutěže a způsobení škody velkého rozsahu. Jen MŠMT se přihlásilo se škodou ve výši přes miliardu korun.

Od té doby ČUS vše trpělivě vysvětlovala. U soudu vystupovali také svědci z řad bývalých úředníků MŠMT, kteří potvrdili, že ministerstvo tou dobou skutečně nemělo nastavená pravidla na rozdělení peněz do sportu a právě od expertů očekávalo řešení.

Stát prostřednictvím bývalé ministryně Kateřiny Valachové nezajistil férové a kompetentní rozdělení peněz, což se u soudu prokázalo. My jsme na to pouze upozornili a stát prostřednictvím státního zástupce nás za to chtěl potrestat,“ prohlásil Jansta.

Podle slov soudkyně k žádnému protiprávnímu jednání ze strany ČUS a jejich představitelů nedošlo. Přitom jak předseda Miroslav Jansta tak Jan Boháč, generální sekretář ČUS, si v posledních letech prošli velmi nepříjemnými momenty. A to jak v profesním, tak v osobním životě.

Po sdělení obvinění jsem chtěl v čele ČUS skončit, nikdy nezapomenu na to, jak se mě mí kolegové zastali a přesvědčili mě, ať tohle jednoznačně nedělám. ČUS toto obvinění poškodilo, zároveň nás to interně velmi semklo,“ prohlásil Jansta, který i přes obvinění byl drtivou většinou v minulém roce opět zvolen do čela ČUS.

Celá tato kauza největší sportovní spolek v Česku na několik let negativně ovlivnila – v rámci jejich sportovních projektů pro veřejnost nemohla v předchozích letech navázat spolupráci s komerčními partnery.

Počkáme na pravomocný rozsudek, pak budeme vyhodnocovat, zda budeme požadovat odškodnění. Zejména pak ČUS, protože jsme byli bezprecedentně poškozeni. Od začátku kauzy jsme vyšetřovatelům a státnímu zástupci předkládali stejné argumenty jako soudu. Bylo od začátku zřetelné, proč a jak to ve skutečnosti proběhlo. Mám za to, a ukazuje se, že soudní proces byl v našem případě zbytečný a stál daňové poplatníky spoustu peněz,“ prohlásil Jan Boháč, generální sekretář ČUS.