Zatímco část národa 1. ledna 2023 relaxovala po bujarých silvestrovských oslavách, v Lázu na Příbramsku se rozhodli příchod nového roku oslavit při druhém ročníku Novoročního brdského koupání.

Organizátorům přitom byly za vzor obdobné akce, které se těší popularitě v celoevropském měřítku.

„Otužování je nesmírně zdravé, tak jsme rádi, že jej můžeme trochu více zpropagovat i u nás, kde jeho obliba v posledních letech roste. Dokonce lze říct, že je jedním ze současných trendů, což mě jako lékaře těší, jelikož si dobře uvědomuji jeho přínos pro imunitu. Voda ovšem letos byla nezvykle teplá, měla 5,6 °C. Teplota vzduchu pak byla 14 °C, takže spíše než lednové to bylo takové jarní koupání,“ popsal zakladatel akce Josef Šorna z pořádajícího sportovního oddílu TJ Sokol Vrtule Láz.

Milovníci chladných vod se potkali ve 14 hodin u požární nádrže v Lázu. Třicítka odvážných si zaplavala, k tomu byly břehy lemovány zvědavci, kteří se přišli podívat a třeba i zjistit od organizátorů, jak nejlépe s otužováním začít. O zábavu bylo postaráno díky pestrému doprovodnému programu i soutěžím pro děti o drobné ceny.

„Jelikož jde o novoroční akci, nese se lehce v duchu recese, o což se starají rozmanité kostýmy. Plavci navlékli například barevné paruky, k vidění byli i postavy jako myšák nebo brdský bohatýr. Návštěvníci viděli také koňský průvod, posléze jsme se přesunuli do vnitřních prostor, kde pokračovala zábava se zpěvem a hrou na harmoniku. Atmosféra byla celkově zcela fantastická,“ uvedl Josef Šorna.

Zdroj: cus-sportujsnami.cz