V rámci Benešovského běžeckého festivalu si na své přijde každý. Jubilejní, desátý ročník přivítá Benešov v neděli 17. září.

Benešov se chystá v neděli 17. září na nápor vyznavačů běhání. Podesáté se totiž v sedmnáctitisícovém středočeském městě uskuteční Benešovský běžecký festival. Celodenní nabitý program nabídne vyžití pro všechny věkové kategorie, stejně jako třeba pro ty, kteří aktivnímu sportu právě neholdují, ale přesto by se chtěli zapojit pro dobrou věc. Akce je součástí projektu Tipsport Sportuj s námi a je započítávána do seriálu Běžec Podblanicka.

„Očekáváme, že dorazí mezi šesti a sedmi stovkami běžců. Z široké škály závodů si přitom u nás vybere každý – od zarytých vytrvalců na desítce, přes hobbíky, kteří si chtějí vyzkoušet dlouhou trať nebo si zasportovat na pohodu na některé z kratších, až po příchozí, kteří se mohou zapojit v rámci nesoutěžního charitativního běhu na dvakrát 400 metrů, který zařazujeme už podeváté. Výtěžek tentokrát poputuje sedmileté holčičce Elišce s poruchou autistického spektra. Nesejde na tom, zda trať někdo uběhne nebo ujde, důležité je, že každý může pomoci,“ upřesnil Zdeněk Rada, předseda spolku Benešov žije sportem.

Zázemí závodů a start bude na Městském atletickém stadionu Benešov, kde festival zahájí v 8,30 hodin závody dorostenců na 1500 metrů. Postupně se představí stále mladší kategorie až po minipřípravky ročníku 2018 a mladší v 10,25 hodin na distanci 60 metrů. V 10,50 začne zpestření programu v podobě doprovodných závodů v hodu oštěpem v případě starších a raketkou v případě dětí a v 11 hodin budou na programu tříčlenné rodinné štafety na 400 metrů, v jejichž složení musí figurovat alespoň jedno dítě do 15 let. Dopolední blok pak v 11,30 hodin uzavře již zmiňovaný charitativní Běh pro Elišku.

Odpoledne se naplno rozjedou silniční běhy dospělých. Nejprve ve 13,15 hodin vystartují závodníci na Benešovskou trojku, aby je ve 14 hodin následovali běžci na trase Benešovské desítky. Obě tratě odstartují ze stadionu, aby následně provedly atlety po okruhu ve městě a znovu je zavedly do cíle na atletickém závodišti. V rámci delší distance jsou vypsány rovněž čtyřčlenné štafety, a to mužské, ženské a mixy.

„Stabilní součástí Benešovské desítky je také závod měst, kde se kromě místních zúčastní Vlašim, Senohraby, Zruč nad Sázavou a další, což slibuje velkou rivalitu. Ta především mezi Benešovem a Vlašimí panuje snad odnepaměti. Ti nejlepší se u nás mohou těšit například na balíčky s pivem, outdoorové sportovní vybavení a také na dřevěné plakety za umístění na stupních vítězů,“ uvedl Zdeněk Rada.

Autor: Tipsport Sportuj s námi