Pracovní skupina „K10“ složená z poslanců, senátorů a nominantů koaličních vládních stran zahájila přípravu pro sestavení zákona o sportu. Nový zákon by měl zahrnovat podstatně širší problematiku dotýkající se aktivit sportovního prostředí, než současný zákon o podpoře sportu. Ve výchozím návrhu předkladatelů věcného záměru zákona naleznete mimo jiné už i priority prosazované valnou hromadou ČUS – ministerstvo sportu a státní fond rozvoje sportu.
7. 9. 2023 proběhlo v poslanecké sněmovně úvodní jednání, na kterém byl sportovnímu prostředí celý záměr zákonodárců představen spolu s časovým harmonogramem práce na kompletaci zákona a způsobem zapojení sportovního prostředí do jeho přípravy.
Zástupci K10 požádali střešní sportovní organizace, v čele s ČUS, o distribuci vstupních informací svým členským subjektům. Informace naleznete jak v těle zprávy níže, tak v přiložené prezentaci. Obsahuje mimo jiné i nástroje přinášející možnost aktivně se do přípravy zákona zapojit.
Věříme, že se s materiálem seznámíte a využijete všech svých zkušeností ze sportovních spolků pro případné zaslání vašich připomínek a podnětů tvůrcům nového obecně závazného právního předpisu s ambicí upravit podmínky pro sport v ČR.
1) Prezentace (podklad) z dnešního kulatého stoluPREZENTACE

2) Prostor/formát pro náměty a připomínky

Dovoluji si Vás a Vaše organizace/instituce velmi poprosit o to, aby jste k připomínkování dnes představeného věcného záměru záměru zákona využili připravený Google formulář. Google formulář pomůže učinit naše neoficiální, ale velmi důležité, „připomínkové řízení“ učinit jednotným, systematickým, strukturovaným a rekonstruovatelným. Připravený Google formulář je k dispozici zde:
https://forms.gle/Cm5Rx3kazvHadKX86

Samozřejmě Vám nemohu nijak zabránit zaslat jakékoliv Vaše náměty, připomínky, podklady či informace i v jakékoliv jiné podobě než přes připravený Google formulář. Ale čím více nestrukturovaných, volných, textových souborů dostaneme, tím hůře se nám všem společně bude pracovat na vypořádání/zapracování Vašich námětů/připomínek.

3) Časový prostor pro náměty a připomínky

O náměty a připomínky Vašich organizací/institucí velmi prosím ve snad komfortním časovém termínu nejpozději do 30. září 2023 .

4) Další postup po doručení Vašich připomínek k věcnému záměru zákona

Kromě prostoru pro Vaše věcné náměty a připomínky si Vás přes připravený připomínkovací Google formulář dovoluji požádat o některé důležité organizační informace pro náš další společný postup (zda má Vaše organizace či instituce zájem účastnit se dalších neformálních dobrovolných prací na přípravě zákona, kontaktní osoba za Vaši organizaci či instituci, zda preferujete některé věcné okruhy záměru zákona, na nichž chcete participovat apod.).

Na základě těchto organizačních odpovědí za Vaše organizace a instituce (tento vstup od Vás k dalšímu naplánování společného postupu potřebujeme) rozešleme včas další SPOLEČNÝ postup naší práce (užší pracovní skupiny k jednotlivým věcným okruhům, širší koordinační a rozhodovací skupina, četnost, termíny a místo jednání pracovních skupin apod,).

5) Sdílené úložiště všech souborů, podkladů, dokumentů potřebných pro naši práci

Pro efektivitu naší společné práce na přípravě návrhu zákona je nutností otevřené sdílení všech potřebných informací, podkladů, pracovních průběžných výstupů, zdrojů apod.. Pro naši společnou práci je již vytvořeno (a je v něm již řada souborů roztříděných do tematicky rozdělených složek) společné úložiště, Google disk. Přístupové údaje na sdílený Google disk jsou následující:
Uživatelské jméno: zakon.o.sportu@gmail.comHeslo: zakon.o.sportu.2023

Slíbili jsme naprosto otevřený průběh prací na návrhu zákona, takže nenastavujeme žádné hierarchické sdílení jednotlivých složek nebo jednotlivých dokumentů ve sdíleném Google disku – všichni máte plný přístup k celému sdílenému Google disku (díky výše uvedeným přístupovým údajům se jako uživatelé do Google disku přihlásíte).

Mgr. Karel Haas 
poslanec Parlamentu České republiky
 
člen Ústavně-právního výboru
 
člen Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj